Predseda i poslanci PSK oznámili svoje majetkové pomery

15.04.2005 Celý región

Predseda Prešovského samosprávneho kraja (PSK) Peter Chudík a všetci 60 poslanci krajského parlamentu v Prešove splnili zákonom stanovenú lehotu a do 31. mar...
Predseda Prešovského samosprávneho kraja (PSK) Peter Chudík a všetci 60 poslanci krajského parlamentu v Prešove splnili zákonom stanovenú lehotu a do 31. marca podali oznámenie o svojich majetkových pomeroch. Konštatoval to 13. apríla na tlačovej konferencii v Prešove poslanec PSK a predseda komisie Zastupiteľstva PSK na ochranu verejného záujmu pri výkone funkcií verejných funkcionárov Ľubomír Červeňák.

Dovedna osemčlenná komisia na zasadnutí v utorok 12. apríla stihla skontrolovať 31 priznaní. Podľa Červeňáka najväčší problém s dodržaním zákona bude v tom, aby komisia overila nielen úplnosť, ale aj pravdivosť toho, čo verejní funkcionári uvádzajú. \"Ak nemáme tvrdenia, ktoré poslanci uvádzajú v priznaniach s čím konfrontovať, neviem ako sa dá pravdivosť dokumentovať, \" konštatoval poslanec.
Komisia zistila zatiaľ len formálne nedostatky, niektorí poslanci neuviedli napríklad číslo parcely, na ktorej majú nehnuteľnosť, prípadne podľa Červeňáka nepochopili rozdiel medzi bezpodielovým a podielovým vlastníctvom. Komisia vyzve poslancov, aby to dali na pravú mieru a doplnili chýbajúce údaje.
Zvyšné oznámenia komisia preverí na svojom zasadnutí 26. apríla a na prelome mesiacov apríl a máj svoje zistenia zverejní tak, ako to zákon umožňuje. Červeňák naznačil, že veľa možností pritom nemajú.
Chudík už dávnejšie pre médiá povedal, že priznal vlastníctvo rodinného domu v Sabinove, v ktorom býva a ktorý začal stavať v roku 1990 a nemá ho ešte splatený. Pozemok patrí jeho manželke. Vlastní auto značky Subaru Legacy. Sumy, ktoré má na účtoch nezverejnil, zákon mu to umožňuje.
(jj)
 

Vyberte región

mark